Kawy z Kenii uchodzą za jedne z najlepszych w świecie ziaren specialty. Wszystko za sprawą specyficznych warunków uprawy – wulkanicznych gleb, górskiego klimatu i odpowiedniej wilgotności. Dzisiaj zachęcamy Was do spróbowania naszej nowej propozycji – Kenii Karogoto.
Kawa ta rośnie na wysokości 1700 m n.p.m. w regionie Nyeri. Ziarna zostały poddane obróbce washed. Charakteryzują się wyczuwalnym smakiem czarnej porzeczki, czerwonego jabłka i hibiskusa. Ciekawe połączenie, prawda? Poniżej przedstawiamy naszą recepturę.
Jak zaparzyć Kenia Karogoto?
Proporcje to 16 g zmielonej kawy na 240 g wody.
Ziarna zmiel – 5 w skali od 1 do 10.
Przygotuj wodę o temperaturze 92-96 st. C.
Umieść filtr japoński w dripie i przelej go wodą. Następnie wylej ją z naczynia
PREINFUZJA: Brak
PIERWSZE ZALANIE: Wsyp zmieloną kawę do filtra i zalej równomiernie do 120 g wody.
DRUGIE ZALANIE: Do 240 g po przepłynięciu pierwszego zalania.