Odmiana, obróbka, region, wysokość uprawy – to tylko niektóre z informacji zawartych na etykietach i w opisach kaw pochodzących z rzemieślniczych palarni. Co oznaczają poszczególne terminy […]
Doświadczeni bariści o mieleniu kawy mogą rozprawiać godzinami. Liczba klików, równomierność, najlepsze młynki – jeśli czujesz, że w tym temacie jesteś zielony jak ziarno kawowca przed […]
Rwanda Munini to 100% arabica, idealna do alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są naturalne nuty jagody, moreli, mlecznej czekolady i rumianku. Jak zaparzyć Rwanda Munini? […]
Miłośnicy kawy dzielą się na dwa obozy. Jedni piją zawszę tę samą kawę, według powtarzalnej receptury, koniecznie w jednej filiżance (bo w innej nie smakuje). Drudzy […]
Odpowiedzialna konsumpcja to trend, który będziemy w 2024 roku odmieniać przez wszystkie przypadki. Miłośnicy kawy na całym świecie zaczynają rozumieć, że ich poranna filiżanka czarnego naparu […]
Polska jest największym importerem zielonej kawy w Europie Wschodniej i dziewiątym co do wielkości na całym kontynencie. I choć do tej pory nasz rynek był zdominowany […]
Rok 2023 okazał się ciekawym czasem dla branży kawowej. Oto podsumowanie najważniejszych kierunków, które zdominowały rynek kawy w kontekście popandemicznych zmian konsumenckich, inflacji i kryzysu klimatycznego. […]
Brazylia, jako największy producent i eksporter kawy na świecie, odgrywa kluczową rolę na globalnym rynku kawy. Kraj ten dostarcza około jednej trzeciej światowej produkcji, co czyni […]