Kiedy temperatura wzrasta, nic nie smakuje lepiej niż chłodny napój, który przynosi orzeźwienie, a jednocześnie – dodaje energii. Iced coffee to więc idealne rozwiązanie dla miłośników kawy, którym w gorące dni ciężko sięgnąć po tradycyjny napar.
W tym artykule przedstawimy krok po kroku, jak przygotować trzy popularne kawy na zimno: latte na lodzie, aeropress na lodzie oraz drip na lodzie. Podpowiemy też, jak uzyskać idealny balans smaku, jakich składników używać i jakie narzędzia będą potrzebne, aby stworzyć perfekcyjny napój w domowych warunkach.
Latte na lodzie – przepis
Lubisz latte? To pokochasz też jej mrożoną wersję. Spienione mleko, aksamitne espresso i lód. Napój idealny na letnie popołudnie, gdy z nieba leje się żar, a temperatura odbiera nam chęci do działania.
Sposób przygotowania latte na lodzie:
Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu.
Zalej je spienionym mlekiem. Do jego spienienia możesz użyć blendera lub frenchpressa.
Dolej espresso lub espresso doppio. Jeśli nie masz ekspresu, przygotuj napar w kawiarce.
Powoli wlewaj espresso do szklanki.
Obserwuj jak kolory pięknie się mieszają.
Przepis na drip na lodzie
Drip na lodzie to kawa przelewowa w letnim, orzeźwiającym wydaniu. Przyjemna w smaku i lekka – nie tylko świetnie chłodzi, ale też pobudza. Jej przygotowanie nie różni się znacząco od parzenia zwykłego dripa. Wystarczy dodać kostki lodu i już. Można cieszyć się wyśmienitym naparem, idealnym na mniejsze i większe upały.
Drip na lodzie krok po kroku
Do dzbanka wsyp kostki lodu i ustaw go na wadze.
Przelej filtr wodą i umieść drip na dzbanku.
Wsyp świeżo zmieloną kawę.
Rozprowadź kawę równomiernie w filtrze.
Zaparz kawę według receptury.
Przelej kawę do szklanek z lodem.
Jak zaparzyć aeropress na lodzie?
Kawa przelewowa plus lód. Brzmi jak idealne połącznie na upalne dni, prawda? Dlatego prezentujemy przepis na aeropress na lodzie – pyszną, orzeźwiającą propozycję, do wykonania absolutnie w każdych warunkach. Także w plenerze! Wystarczy zaopatrzyć się w kubeczek z lodem i działać… naprawdę szybko. A zatem, do dzieła!
Przepis na aeropress na lodzie
Do dzbanka wsyp kostki lodu i ustaw go na wadze.
Umieść aeropress na dzbanku i wsyp świeżo zmieloną kawę.
Zaparz kawę według swojej receptury. Pamiętaj, że zaparzacz ten daje wiele możliwości w eksperymentowaniu. My użyliśmy 18,5 g kawy na 250 ml wody, a samo przeciskanie trwało 30 s.