Jak zaparzyć Misiowy Christmas Blend – kawa na Święta!
Nie wyobrażasz sobie świątecznego spotkania bez aromatycznej kawy? Też tak mamy. Dlatego właśnie przygotowaliśmy dwa Misiowe Christmas Blendy, czyli wyjątkowe kawy stworzone z myślą o Gwiazdce.
Misiowy Christmas Blend Brazylia/Indie to mieszanka ziaren gatunku Arabica i Robusta. Dominują tu wyraźne nuty gorzkiej czekolady i orzecha włoskiego, zaś aromat jest intensywnie czekoladowy. Kawa zostawia długi, intensywnie słodki posmak, w którym wyczuwalne są także nuty kakaowe, karmelowe i orzechowe.
Misiowy Christmas Blend Kolumbia/Brazylia to natomiast połączenie dwóch Arabik. Zaowocowało to kompozycją, w której na pierwszy plan wysuwa się wyrazisty aromat kakao. Dominującym smakiem jest również karmel w połączeniu z orzechem włoskim. Kawa charakteryzuje się długim, intensywnym aromatem, wyraźnie słodkim, z przeważającą goryczą.
Obie kawy są przeznaczone do ekspresów automatycznych i kolbowych. Świetnie będą też smakować zaparzone we french pressie oraz kawiarce. I to właśnie z myślą o tej ostatniej metodzie parzenia przygotowaliśmy nasz świąteczny przepis.
Jak zaparzyć kawę na Święta?
Krok 1. Zmiel drobno ziarna. Aby odmierzyć odpowiednią ilość, wsyp kawę do koszyczka kawiarki.
Krok 2. Wlej do kawiarki gorącą wodę (ok. 70 st. C) do poziomu tuż pod zaworkiem.
Krok 3. Zmieloną kawę wsyp do koszyczka i rozłóż ją równomiernie. Dobrze, aby kawa wypełniała cały koszyczek. Pamiętaj jednak, aby nie ugniatać jego zawartości!
Krok 4. Skręć kawiarkę i postaw na kuchence na średnim ogniu.
Krok 5. Obserwuj strumień – powinien być delikatny i jednolity. Kiedy usłyszysz dźwięk gotującej się wody – kawa jest już gotowa.
Krok 6. Przelej kawę do filiżanki.
Jeśli chcesz, aby kawa była czystsza w smaku, rekomendujemy założenie pod górną część kawiarki okrągłego, papierowego filtra (świetnie pasuje ten od aeropressu). Pamiętaj jednak, aby przelać go wodą, aby pozbyć się posmaku celulozy.
Zawsze możesz też użyć mniejszej ilości wody, aby napar był bardziej intensywny w smaku lub dodać odrobinę ciepłej wody już po zaparzenia w celu rozcieńczenia ekstraktu kawowego.