Kawa z Kenii w świecie kaw speciality uchodzi za jedną z najlepszych. Wyraźne nuty czerwonej porzeczki, śliwki, borówki oraz grejpfruta sprawiają, że smak naparu Kenia Rukira AA jest niezwykle lekki i orzeźwiający. To ziarna z oznaczeniem AA, co podkreśla, że jest to kawa najwyższej klasy, o doskonałej jakości. Obrobiona metodą washed jest szczególnie polecana do przygotowania z wykorzystaniem filtra. Wulkaniczne gleby, na których rosną kawowce, specyficzny górski klimat i odpowiednia wilgotność – to sekret wysokiej jakości kaw z tego kraju. Koneserzy bez problemu rozpoznają charakterystyczny smak ziaren z kenijskich upraw.
Receptura – Kenia Rukira AA
Proporcje to 16 g zmielonej kawy na 260 g wody.
- Ziarna zmiel – 32 kliki Comandante.
- Przygotuj wodę o temperaturze 94 st. C.
- Umieść filtr w dripie i przelej go wodą. Następnie wylej ją z naczynia.
- PREINFUZJA: Wsyp zmieloną kawę do filtra i zalej równomiernie 35 g wody. Czas preinfuzji: 30 s.
- PIERWSZE ZALANIE: Po pół minuty dodaj wody do 160 g.
- DRUGIE ZALANIE: Po upływie 1 min. 25 s powtórz zalewanie do 210 g.
- TRZECIE ZALANIE: W 2 min. 10 s uzupełnij wodę do 260 g.
- Łączny czas parzenia powinien wynosić: ok. 3 min. 55 s.
- Usuń filtr i przelej kawę do filiżanki.
Poznaj nasze kawy do metod alternatywnych