Kenia Mahiga PB to propozycja dla fanów kaw specialty o orzeźwiającym charakterze. W naparze można wyczuć wyraźne nuty czarnej porzeczki, malin, wiśni oraz pomarańczy. Obrobiona metodą washed jest szczególnie polecana do przygotowania z wykorzystaniem filtra.
Receptura – Kenia Mahiga PB
Proporcje to 16 g zmielonej kawy na 260 g wody.
Ziarna zmiel – 32 kliki Comandante.
Przygotuj wodę o temperaturze 94 st. C.
Umieść filtr w dripie i przelej go wodą. Następnie wylej ją z naczynia.
PREINFUZJA: Wsyp zmieloną kawę do filtra i zalej równomiernie 35 g wody. Czas preinfuzji: 30 s.
PIERWSZE ZALANIE: Po pół minuty dodaj wody do 160 g.
DRUGIE ZALANIE: Po upływie 1 min. 25 s powtórz zalewanie do 210 g.
TRZECIE ZALANIE: W 2 min. 10 s uzupełnij wodę do 260 g.
Łączny czas parzenia powinien wynosić: ok. 3 min. 50 s.