Honduras El Puente to 100% arabika pochodząca z regionu Chinacla. Rośnie na wysokości 1850 m n.p.m. i została poddana obróbce Anaerobic. Charakteryzuje się bardzo świeżym aromatem, w którym wyczuwalne są nuty śliwki, czerwonego jabłka oraz ciemnej czekolady.
Poniżej znajdziecie naszą recepturę na V60.
Jak zaparzyć Honduras El Puente?
Proporcje to 16 g kawy na 230 g wody.
Ziarna zmiel – 26 klików Comandante.
Przygotuj wodę o temperaturze 94 st. C.
Umieść filtr w dripie i przelej go wodą. Następnie wylej ją z naczynia.
PREINFUZJA: Wsyp zmieloną kawę do filtra i zalej równomiernie 40 g wody. Czas preinfuzji: 30 s.
PIERWSZE ZALANIE: Po pół minuty dodaj wody do 130 g.
DRUGIE ZALANIE: Po upływie 1 min. 30 s powtórz zalewanie do 230 g.
Łączny czas parzenia powinien wynosić: ok. 3 min. 30 s.
Usuń filtr i przelej kawę do filiżanki.
Receptura
Poznaj nasze wszystkie kawy do metod alternatywnych