Etiopia Sidamo Harbegona to kawa jednorodna 100% arabica przeznaczona do metod przelewowych. Pochodzi z regionu Sidama i uprawiana jest na wysokości 2000-2300 m n.p.m. Charakteryzuje się kwiatowo-owocowym aromatem. Wyczujemy w niej kwiat pomarańczy, brzoskwinię, czarną herbatę oraz czekoladę.
Jak zaparzyć Etiopia Sidamo Harbegona?
Proporcje to 16 g zmielonej kawy na 240 g wody.
Ziarna zmiel – 5 w skali od 1 do 10.
Przygotuj wodę o temperaturze 96 st. C.
Umieść filtr japoński w dripie i przelej go wodą. Następnie wylej ją z naczynia
PREINFUZJA: Brak
PIERWSZE ZALANIE: Wsyp zmieloną kawę do filtra i zalej równomiernie do 120 g wody.
DRUGIE ZALANIE: Do 240 g po przepłynięciu pierwszego zalania.