Kawowy świat oszalał na punkcie ziaren odmiany botanicznej o wdzięcznej nazwie – Geisha. Doceniane są przez baristów ze względu na charakterystyczne nuty smakowe, strukturę i czystość.
Nasza Geisha to 100% arabika pochodząca z Salvadoru z regionu Cuyanauzul. Jak przystało na tę odmianę, rośnie na wysokości 1550-1600 m n.p.m. Poddana obróbce anaerobic natural, charakteryzuje się świeżym aromatem, w którym wyczuwalne są nuty kwiatowe, pomarańcza, wiśnia oraz gorzka czekolada. Wspaniałe połączenie, prawda?
Poniżej znajdziecie naszą recepturę na zaparzenie Geishy w V60.
Jak zaparzyć Geishę?
- Proporcje to 16 g kawy na 230 g wody.
- Ziarna zmiel – 26 klików Comandante.
- Przygotuj wodę o temperaturze 94 st. C.
- Umieść filtr w dripie i przelej go wodą. Następnie wylej ją z naczynia.
- PREINFUZJA: Wsyp zmieloną kawę do filtra i zalej równomiernie 40 g wody. Czas preinfuzji: 30 s.
- PIERWSZE ZALANIE: Po pół minuty dodaj wody do 130 g .
- DRUGIE ZALANIE: Po upływie 1 min. 30 s powtórz zalewanie do 230 g.
- Łączny czas parzenia powinien wynosić: ok. 3 min. 30 s.
- Usuń filtr i przelej kawę do filiżanki.
Receptura
Sprawdź nasze kawy do dripa