Kawa przelewowa chodzi za Tobą od dawna? Pijesz ją w kawiarni, ale chcesz nareszcie zacząć parzyć ją samodzielnie w domu? W tym wpisie krok po kroku pokażemy Ci, jak zacząć przygodę z coffee specialty, nie wydając przy tym fortuny na kawowe akcesoria.
Skoro czytasz ten artykuł, z pewnością wiesz już co nieco na temat ziaren z segmentu specialty. Dla usystematyzowania twojej wiedzy powiemy tylko, że kawa do metod przelewowych to wysokiej jakości ziarna wypalane w rzemieślniczy sposób. Dzięki zrównoważonej uprawie, starannym zbiorom, różnym metodom obróbki, a wreszcie wypaleniu w specjalistycznym piecu pod okiem roastera, kawa uwalnia swój bogaty smak i aromat. Jest on nieporównywalny z ciemno paloną kawą z supermarketu.
Przelewy charakteryzują się oryginalnymi nutami smakowymi i niebywałą złożonością. Nic więc dziwnego, że większość kawoszy prędzej czy później po nie sięgnie. Każda filiżanka to jak wyprawa w nieznane i odkrywanie nowych subtelności. Mnogość metod alternatywnego parzenia pozwala natomiast na dowolne eksperymentowanie i wypróbowywanie różnych technik.
Jesteś gotowy na wejście do świata coffee specialty? W takim razie zaczynamy!
Młynek do kawy to podstawowe wyposażenie każdego domowego baristy, ponieważ to właśnie mielenie w dużym stopniu wpływa na smak końcowy. Dobra wiadomość jest taka, że na początku przelewowej drogi nie musisz inwestować w sprzęt za kilka tysięcy złotych. Wybierz podstawowe urządzenie, trzymając się kilku zasad.
Dobra jakość mielenia pozwala dostosować stopień mielenia do rodzaju kawy (np. kawiarka, drip, french press). Dlatego warto wybrać młynek, który oferuje regulację w tym zakresie.
Wybierz młynek wykonany z solidnych materiałów, które gwarantują trwałość. Młynki ceramiczne są bardziej trwałe niż metalowe i nie wpływają na smak mielonej kawy.
Ceny młynków do kawy mogą znacznie się różnić. Warto zainwestować w młynek dobrej jakości, ale dostosowany do Twoich potrzeb i budżetu.
Przeczytaj opinie i recenzje różnych modeli młynków, aby dowiedzieć się, jakie są doświadczenia innych użytkowników.
Wybieraj młynki renomowanych marek, które są znane z jakości i trwałości. Wśród baristów, także tych domowych, najbardziej cenione są firmy, takie jak Comandante, Hario czy Barista Space. One także oferują ekonomiczne wersje swoich urządzeń.
Zaopatrzony w młynek, możesz przejść do wyboru swojego pierwszego zaparzacza. Metody alternatywne oferują naprawdę duży wybór w tym zakresie. Na początek warto zakupić jeden lub dwa sprzęty i sprawdzić, który przyniesie nam więcej frajdy.
Drip to zaparzacz, który jest często wymieniany jako pierwszy, gdy mowa o alternatywach. W baristycznym świecie utożsamiany jest z jednym urządzeniem – Hario V60. Dripper to nic innego jak stożek zamontowany na naczyniu, w którym do parzenia wykorzystuje się papierowe filtry.
Drippery produkowane są zazwyczaj z trzech rodzajów tworzyw – ceramiki, plastiku lub szkła. Istnieją także firmy tworzące dripy porcelanowe. Czy materiał ma znaczenie dla ostatecznego smaku kawy? Niekoniecznie. Każdy jest w stanie zapewnić odpowiednią stabilność temperaturową i spełni swoją funkcję.
Drippery Hario występują w trzech rozmiarach 01 (ok. 350 ml naparu), 02 (500-600 ml), 03 (750 ml). Dlatego wybierając konkretny model, zwróćmy uwagę, jaka ilość kawy będzie dla nas optymalna – czy zazwyczaj będziemy ją pić sami, w duecie czy z większą liczbą osób.
To nowoczesny zaparzacz, który pozwala na przygotowanie wyśmienitej kawy przelewowej w każdych warunkach – w domu, w biurze, ale też w plenerze, na przykład podczas wycieczki.
Aeropress łączy w sobie wygodę i funkcjonalność, a dodatkowo umożliwia eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą czy grubością mielenia ziaren. Dzięki temu urządzeniu za każdym razem możemy się cieszyć smakiem innej kawy i wydobywać z tych samych ziaren coraz to nowe nuty.
Aeropress działa na zasadzie tłoka i do przygotowania dobrego naparu wymaga użycia papierowego filtra. Wykonany z tworzywa sztucznego, dobrze utrzymuje ciepło, dlatego można, ale nie trzeba go rozgrzewać przed użyciem.
French press to stosunkowo szybki sposób parzenia kawy, który pozwala smakować ulubiony napar, o wyraźnie wyczuwalnych nutach charakterystycznych dla danego regionu uprawy. W zależności od kraju pochodzenia mogą to być smaki owocowe, kwiatowe czy czekoladowe.
Frenchpress to prosty zaparzacz wyposażony w metalową siateczkę i tłok. Dzięki temu urządzeniu w kilka minut uzyskujemy gęsty napój o bogatym aromacie. Jego uniwersalność sprawia, że nada się także do przygotowywania herbat czy ziół.
Kawiarka to rozwiązanie dla osób, które lubią “mocne kawy” przypominające w smaku espresso. Dzięki temu zaparzaczowi jesteśmy w stanie przygotować je w niemal każdej kuchni. Dlatego to opcja bardzo chętnie wybierana przez osoby, które nie chcą inwestować w ekspres.
Kawiarki produkowane są z dwóch głównych materiałów – stali oraz aluminium. Każda zawiera też oznaczenie TZ, którego liczba wskazuje na liczbę filiżanek, które możemy uzyskać podczas jednego cyklu parzenia. I tak 3TZ – to 3 filiżanki, 4TZ – 4 filiżanki, 6TZ – 6 filiżanek itd. Kawiarka może być stosowana zarówno na kuchence gazowej, elektrycznej, jak i płycie indukcyjnej. Przed zakupem konkretnego modelu radzimy więc sprawdzić, czy nadaje się on do użycia w naszej kuchni.
Chemex to kultowy, designerski, praktyczny zaparzacz, który powinien się znaleźć w każdej kuchni fana przelewów. Zaprojektowany na początku lat 40. ubiegłego wieku w Ameryce, dziś przeżywa swój prawdziwy renesans. Chemex to szklane naczynie, dzięki któremu przy pomocy papierowych filtrów zaparzymy bogatą w smaku i aromacie coffee speciality. Co ważne, za jednym zamachem jesteśmy w stanie przygotować nawet 10 filiżanek kawy – czyli ok. 0,5l!
W przypadku coffee specialty określenie “kawa z dwóch łyżeczek” nie ma racji bytu. Odpowiednie przygotowanie naparu wymaga bowiem precyzji w odmierzaniu wagi ziaren. Zła wiadomość jest taka, że ceny profesjonalnych wag baristycznych zaczynają się o tysiąca złotych w górę. Ale dobra wiadomość to ta, że na początku przygody z przelewami w zupełności wystarczy zwykła waga kuchenna, jaką na co dzień używasz do gotowania.
Przechodzimy do sedna programu. Nie ma bowiem mowy o przelewach bez wysokiej jakości, świeżo i jasno palonej rzemieślniczej kawy. Do metod alternatywnych zawsze polecamy 100% arabica. To szlachetny gatunek kawy, dosyć wymagający w uprawie. Ale arabika traktowana z szacunkiem odwdzięczy nam się łagodnym, kwaskowatym smakiem i różnymi nutami – owoców, orzechów, kakao, karmelu. Dodatkowo najlepiej postawić na tzw. single – czyli ziarna z jednej plantacji, z jednego zbioru.
Drugą kwestią jest pochodzenia kawy, które ma duży wpływ na ostateczny smak, jaki uzyskamy w naszej filiżance. I nie chodzi tu tylko o nazwę kraju, ale także region uprawy, a nawet – konkretnego producenta.
Dzięki tym informacjom na opakowaniu mamy pewność, że nasza kawa pochodzi z zaufanego źródła i jest uprawiana w odpowiedni sposób, z poszanowaniem przyrody oraz pracy człowieka. Kawy, o których nic nie wiemy, to znaczy z upraw przemysłowych, odpadają zatem w przedbiegach. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na wysokość upraw – przyjmuje się, że im wyżej usytuowane jest pole, tym kawy stają się bogatsze w kwiatowe i owocowe aromaty, są też bardziej słodkie i dojrzałe.
Krótki rzut oka na kawową mapę pozwala nam stwierdzić, że kawy z Ameryki są łagodne, orzechowe, o delikatnej kwasowości. Afrykańskie – cytrusowe, bardziej herbaciane. Azja zaś może się pochwalić kawami bardziej czekoladowymi, korzennymi o cięższym body.
Zakupy zrobione? To pora wcielić plan w życie i zaparzyć swój pierwszy przelew. W jego wykonaniu pomogą ci receptury – w naszej Palarni na każdej paczce kawy specialty znajdziesz kod QR, który przekieruje cię do strony z przepisem stworzonym przez roastera. Postępowanie według jego zaleceń zwiększy szansę na sukces.
Jeśli chciałbyś pouczyć się pod okiem fachowców, możesz też wziąć udział w warsztatach dla domowych baristów. W Palarni the White Bear kilka razy w miesiącu organizujemy spotkania, podczas których można przećwiczyć umiejętności w praktyce oraz zdobyć cenną wiedzę. Listę najbliższych wydarzeń znajdziesz tu: https://palarniathewhitebear.pl/kategoria-produktu/warsztaty-baristyczne/
A jeśli będziesz miał jakieś pytania czy wątpliwości, pisz śmiało! Na pewno podpowiemy ci najlepsze rozwiązania.
Powodzenia!
Twój koszyk aktualnie jest pusty.