Święta wymagają specjalnej oprawy! A taką z pewnością zapewni wyjątkowa, pełna smaku i aromatu świeżo palona kawa. Specjalnie z myślą o spotkaniach przy rodzinnym stole stworzyliśmy Easter Blend – mieszankę ziaren arabiki z Brazylii i Kolumbii.
Połączenie to zaowocowało kompozycją, w której na pierwszy plan wysuwa się wyrazisty aromat gorzkiej czekolady. Dominującym smakiem jest również czekolada w połączeniu z karmelem, zaś w nieco dalszych nutach wyczujemy śliwkę. Kawa jest intensywnie słodka. To klasyka w najlepszym wydaniu – jej uniwersalność przypadnie wam do gustu, szczególnie gdy podczas wspólnego śniadania trzeba pogodzić różne upodobania naszych gości.
Easter Blend sprawdzi się w ekspresach automatycznych i kolbowych. To także dobra opcja dla entuzjastów kawiarek i french pressu. A wielkanocna etykieta nadaje paczce świątecznego charakteru. Jeśli więc szukasz pomysłu na prezent, polecamy się!
Krok 1. Zmiel ziarna. Kawa do kawiarki powinna być raczej drobno mielona i przypominać grubszy pył, bardzo drobny piasek lub drobną sól kuchenną. Aby odmierzyć odpowiednią ilość ziaren, wsyp je do koszyczka kawiarki przed umieszczeniem w młynku.
Krok 2. Wlej do kawiarki gorącą wodę (ok. 70 st. C) do poziomu tuż pod zaworkiem.
Krok 3. Zmieloną kawę wsyp do koszyczka i rozłóż ją równomiernie, co pozwoli wodzie przepłynąć w swobodny sposób i poprawi ekstrakcję kawy. Kawa powinna wypełniać cały koszyczek. Pamiętaj jednak, aby nie ugniatać jego zawartości!
Krok 4. Skręć kawiarkę i postaw na kuchence na średnim ogniu.
Krok 5. Obserwuj strumień – powinien być delikatny i jednolity. Kiedy usłyszysz dźwięk gotującej się wody – kawa jest już gotowa. Możesz zdjąć kawiarkę z ognia i dać jej chwilę do czasu, gdy napar przestanie wypływać.
Krok 6. Przelej kawę do filiżanki.
Lifehack nr 1. Jeśli chcesz, aby kawa była czystsza w smaku, rekomendujemy założenie pod górną część kawiarki okrągłego, papierowego filtra (świetnie pasuje ten od aeropressu). Pamiętajcie jednak, aby przelać go wodą, aby pozbyć się posmaku celulozy.
Lifehack nr 2. Pamiętaj, że zawsze możesz użyć mniejszej ilości wody, aby napar był bardziej intensywny w smaku lub dodać odrobinę ciepłej wody już po zaparzenia w celu rozcieńczenia ekstraktu kawowego.
Twój koszyk aktualnie jest pusty.