Ciasto czekoladowo-kawowe. Rozpływające się w ustach. Wilgotne. Słodkie, ale przełamane goryczką kawy. Z polewą, po spróbowaniu której na jednym kawałku z pewnością się nie skończy. Deser idealny dla fanów czarnych naparów i czekolady.
Krok 1. Czekoladę kakao, olej kokosowy, kawę oraz pół porcji ksylitol włożyć do garnka i podgrzać wszystko, cały czas mieszając. Odstawić do ostudzenia.
Krok 2. Żółtka ubić na puszystą pianę. Dodać ostudzoną masę czekoladowo-kawową.
Krok 3. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Krok 4. Białka ubić na sztywną pianę z resztą ksylitolu.
Krok 5. Delikatnie wymieszać z masą.
Krok 6. Wylać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. godziny w 160 stopniach.
Śmietankę wlewamy do rondla, dodajemy ksylitol, masło orzechowe oraz kawę. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż masa nieco zgęstnieje. Następnie polewamy ostudzone ciasto. Kiedy polewa zastygnie, dekorujemy wszystko ulubionymi owocami.
Smacznego!
Twój koszyk aktualnie jest pusty.