Miłośnicy kawy dzielą się na dwa obozy. Jedni piją zawszę tę samą kawę, według powtarzalnej receptury, koniecznie w jednej filiżance (bo w innej nie smakuje). Drudzy zaś uwielbiają odkrywać bogate smaki, eksperymentują ze stopniami mielenia ziaren, temperaturą i zaparzaczami. Bez względu na to, do której drużyny należysz, poznaj nasz przewodnik trzech po mało popularnych metodach parzenia, których koniecznie musisz spróbować – aby wyjść ze strefy komfortu lub poznać coś zupełnie nowego.
Syfon to wizualnie imponująca metoda przygotowywania kawy. Zaparzacz ten wykorzystuje zasady próżni i ciśnienia parowego, co skutkuje czystym, delikatnym i aromatycznym naparem. Syfon składa się z dwóch komór (dolnej i górnej), połączonych rurką z filtrem.
Aby zaparzyć w nim kawę, na starcie należy wlać wodę do dolnej komory i podgrzać ją palnikiem. Gdy woda zaczyna łapać temperaturę, powstaje para, która zwiększa ciśnienie. Pod jego wpływem para przemieszcza się do górnej komory przez rurkę. Gdy cała woda znajdzie się w górnej komorze, należy dodać do niej mieloną kawę i dobrze zamieszać. Po 2 minutach można wyłączyć palnik. Spadek temperatury w dolnej komorze spowoduje zmniejszenie ciśnienia, a powstała próżnia zassie gotowy napar przez filtr, pozostawiając fusy w górnej komorze.
Po oddzieleniu kawy od fusów, gotowy napar znajduje się w dolnej komorze syfonu i jest gotowy do podania.
Syfon pozwala na pełną kontrolę nad procesem parzenia. To więc świetny sposób na eksperymentowanie z różnymi rodzajami kawy i odkrywanie ich unikalnych profili smakowych.
Kawa po turecku jest znana z intensywnego smaku i gęstej konsystencji. Jest to sposób parzenia, który wymaga cierpliwości i praktyki, ale efekt końcowy jest tego warty.
Do przygotowania kawy po turecku potrzebny jest specjalny dzbanek – cezve – z mosiądzu bądź miedzi. Na początku wlewa się do niego wodę, dodaje drobno zmielona kawę i stawia na małym ogniu. Na tym etapie nie wolno mieszać już naparu. Kawę ogrzewamy powoli, aż powstanie piana. Tuż przed zagotowaniem (gdy piana zaczyna się podnosić) należy zdjąć cezve z ognia i pozwolić naparowi chwilę odstać, aby fusy opadły na dno. Następnie delikatnie nalewamy kawę do filiżanek, starając się zachować pianę.
Clever Dripper to innowacyjne narzędzie do parzenia kawy, które łączy w sobie cechy metody przelewowej (pour-over) oraz parzenia w metodzie zanurzeniowej, podobnej do tej stosowanej we French Pressie. Clever Dripper wykonany jest zazwyczaj z plastiku odpornego na wysokie temperatury i składa się z trzech kluczowych elementów – dużej komory, do której wsypuje się mieloną kawę i dodaje gorącą wodę; pokrywki, która utrzymuje ciepło oraz zaworu na dnie, który otwiera się automatycznie, gdy postawimy zaparzacz na filiżance lub dzbanku.
Aby zaparzyć kawę w Clever Dripperze, należy wsypać zmielone ziarna do głównej komory, następnie zalać gorącą wodą i zamieszać. Tak przygotowany napar parzy się przez kilka minut. Następnie należy umieścić urządzenie na dzbanku bądź filiżance i pozwolić, aby napar przepłynął przez filtr. W ten sposób fusy zostaną wewnątrz drippera.
Clever Dripper to świetne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie wygodę i kontrolę w procesie parzenia kawy. Pozwala bowiem uzyskać napar o czystym smaku, zbliżonym do metody przelewowej.
Twój koszyk aktualnie jest pusty.